Artikkel : http://e24.no/naeringsliv/article3459560.ece
Publisert: 12.01.10 19:07, Oppdatert: 12.01.10 20:02
Nå går han til sak mot Skatt Øst for å få fritak for merverdiavgift på tatoveringene han gitt sine kunder de siste årene. Sammen med partner Martin Enger driver han tatoveringsstudioet For Evig og Alltid i Moss.
- Vi mener at Olsens tatoveringer er billedkunst, og at hans kunder dermed ikke skal betale merverdiavgift på de tatoveringene de får, sier Olsens advokat Stein Fagerhaug til E24.
Til sammen - for perioden 2005 til 2007 - mener Skatt Øst at Olsen skulle betalt 164.584 kroner i merverdiavgift.
Olsen har bestridt kravet om moms fra Skatt Øst, og saken har allerede vært behandlet i Klagenemnda for merverdiavgift, hvor Olsen tapte. Men nemnda var delt.
- Det var dissens på spørsmålet om hvorvidt selve tatoveringene var å regne som kunstverk, men nemnden kom til at skissene som Olsen lager før han fester de på kroppen var fritatt for merverdiplikt, sier Fagerhaug.
Les også: Betalte med hockeyspill, takstein og øyekirurgi
«Custom-made»
Et sentralt poeng i saken er et Olsen kun lager tatoveringer som er unike for kunden - de er kun «custom». Olsen tilbyr ikke standardmotiver. Som oftest startet han med å lage en skisse - som altså regnes som fritatt for moms - før han fester tegningen på kundens kropp. Kunden får også med seg skissen hjem, slik at den ikke kan brukes på andre kunder.
- Jeg jobber med dette som en kunstform. Hver enkelt kunde får sin egen tatovering, og jeg jobber mye med å tilpasse tatoveringene til kundens anatomi. Jeg har jobbet som tatovør i 10 år, og det er også viktig for meg at hver enkelt kunde får sin egen tegning. Jeg etterstreber selvsagt en viss stil - jeg håper at folk skal kunne se at en tatovering er fra meg - men samtidig gidder jeg ikke å repetere meg selv, sier Olsen, som ved siden av tatoveringene også driver med andre typer kunst.
- Jeg har også hatt en egen utstilling av mine malerier, sier han til E24.
Les også: - Momsen må kuttes
Dissens
Skatt Øst er enig med Olsen i at selv utarbeidelsen av motivet er fritatt for moms, men mener at overføringen til huden er en «avgiftspliktig reproduksjon», og at den delen skal momsbelegges.
Mindretallet i Klagenemnda for merverdiavgift pekte under behandlingen av saken på at mange kunstnere først lager skisser på papir, som de siden lager kunsverket av.
«En billende kunstner som benytter teknikker som grafikk, etsninger tresnitt mv. starter med å lage et originalt kunstverk på plater, trekubber mv. som så ved hjelp av trykkteknikk overføres til papir. Om skatteetatens påstand om at «trykkingen» av motivet på kundens hud er en avgiftspliktig reproduksjon, må det samme gjelde på grafiske blader, »heter det i dissensen fra nemda.
Skal føre vitner
Når saken kommer opp i Oslo tingrett til våren, vil Olsens advokat føre to vitner.
- Vi har blant annet en uttalelse fra en kunsthistoriker, som sier definerer Olsens virksomhet som kunst, sier Fagerhaug til E24.
Kunsthåndverk er momspliktig, mens kunst ikke er det. På spørsmål om hva som skiller tatoveringer fra smykker eller andre gjenstander til å pynte kroppen med, svarer Fagerhaug leende:
- Man kan ikke ta av seg en tatovering.
- Husker ikke
Skatt Øst, som er representert ved advokat Siri Kristin Kristiansen, henviser overfor E24 for sin standpunkt til vedtaket i Klagenemnda for merverdiavgift, men ønsker ikke å gi denne til E24. Hun henviser i steden til Olsen og hans advokat.
På spørsmål om hun kan bekrefte at tatoveringer var fritatt for moms frem til 2005, si Kristiansen at hun på stående fot ikke kan huske det.
- Du får ta det med motpartens advokat, sier Kristiansen.
For flere dagligdagse eller kuriøse næringslivssaker - les E24.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar