tirsdag 26. juli 2011

Forsvarsprat

SMARTE FOLK: Dette er en gruppe av årets håpefulle befalsspirer. Smartere, mer utholdne, og med overrepresentasjon fra Trøndelag. Foto: Stian Johansen/Forsvaret

SMARTE FOLK: Dette er en gruppe av årets håpefulle befalsspirer. Smartere, mer utholdne, og med overrepresentasjon fra Trøndelag. Foto: Stian Johansen/Forsvaret

Smartere, tøffere, og er helst trønder

Neppe tilfeldig at 1066 kjemper om å bli fremtidens befal.


HOLDER UT: De 1066 som i dag fortsatt var med, skal slankes ytterligere til omlag 700 før aspirantperioden er omme. Foto: Stian Johansen/Forsvaret

HOLDER UT: De 1066 som i dag fortsatt var med, skal slankes ytterligere til omlag 700 før aspirantperioden er omme. Foto: Stian Johansen/Forsvaret



(Dagbladet): Allerede i to uker har opptaket pågått til lederutdanning i Forsvaret. I dag kunngjorde etaten at de har gitt 1066 tilbud om å bli med i aspirantperioden.

Og skal man tro Forsvaret, er årets rekrutter uvanlig smarte. Dagbladet får opplyst at karaktersnittet på befalsspirene er det høyeste Forsvaret har målt, 3,9 mot 3,4 i fjor.

Oberstløytnant Svend Olav Berg leder opptaket, og er spent.

- Jeg er veldig fornøyd med tallene og er spent på å se om det høye tallet påvirker frafallet innledningsvis i opptaket, sier han.

Flere henger med

Så langt ser det bra ut. Etter andre opptaksuke i fjor hadde 493 av 1550 kandidater falt fra, eller 32 prosent. Årets tall er 284 av 1350, altså bare 21 prosent.

Totalt søkte 4600 på lederutdanning i Forsvaret i år. 2300 fikk innkalling til opptak, mens 1550 takket ja. Da dagen kom, møtte 1350 opp i Kjevik i Kristiansand, der opptaket gjennomføres. 1066 henger med fortsatt, og det er ni flere enn på samme tid i fjor.

- Forsvaret er selvfølgelig veldig fornøyde og ydmyke ovenfor søkerne våre, også de som faller fra. Vi har ca 700 skoleplasser det betyr at mange gode kandidater ikke får tilbud. Disse kandidatene tar vi godt vare på ved å gi god begrunnelse på hvorfor de ikke nådde opp i konkurransen, sier Berg.

Trøndere på topp

At det er 1066 håpefulle igjen er kanskje ikke tilfeldig om man blander inn litt historie og konspirasjonsteori. Tallet er her til lands mest kjent for året da slaget ved Stamford bridge fant sted (og ikke slaget ved slaget ved Stiklestad (1030), som vi noe historieløst kom til skade for å skrive først). Her falt Harald Hardråde, Olav den Helliges halvbror. Han ble senere gravlagt i Helgeseter kloster i Trondheim. Olav og Harald kjempet side om side på Stiklestad, som ligger i Verdal kommune i Nord-Trøndelag.

På Haralds tid var Trondheim hovedstad i Norge, og sønnen, Magnus Haraldsson eller Magnus II, ble kronet til konge i Trondheim i 1066 da far dro til England, og hadde ansvaret for nettopp Tøndelag, Nord-Norge, Opplandene og Vest-Norge, mens broren Olav III Haraldsson Kyrre var medkonge med ansvaret for Viken. 1066 markerte forøvrig slutten på det vi kaller vikingetiden.

Uansett: neppe tilfeldig at Nord-Trøndelag er fylket som har aller flest søkere på opptak, utfra innbyggertall.

Dagbladet har fått tilgang på inntakstallene brutt ned på fylke. Sett opp mot innbyggertall, viser inntaket at drømmen om vinkler og stjerner er størst blant unge i trøndelagsfylkene.

Mens Nord-Trøndelag topper lista, følger Hedmark og Hordaland hakk i hel. På fjerdeplass kommer Sør-Trøndelag.

Likevel er det foreløpig flest Østlendinger fra folkerike Oslo og Akershus som kjemper om de 700 skoleplassene. Mens 216 aspiranter kommer herfra, kommer 152 fra Hordaland, og tilsammen 138 fra de to trøndelagsfylkene.

Aust-Agder leverer færrest aspiranter med bare 11.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar