tirsdag 19. januar 2010

Få kontroll over søtsuget! Av Pia marlen johnsen Publisert 2009-12-31 09:00:00

Fitness matDet er ikke bestandig like lett å holde seg til et rent og sunt kosthold hele tida. Og med all hurtigmat og godterier man har tilgjengelig overalt så er det lett å falle for fristelsen. Derfor tenkte jeg å dele mine tips for å komme over søtsuget og ikke gå i fella.


- Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid. Hvis du ikke spiser ofte nok er det stor sjanse for at du spiser både usunt og for mye når du blir sulten.

- La måltidene bestå av proteiner, fett og lavglykemiske karbohydrater.

- Drikk mye rent vann.

- Ta kosttilskudd. Multivitaminer og mineraler. Krom er også kjent for å minske søtsug. Det samme gjelder kanel. Kanel kan kjøpes som kapsler på apoteket, eller brukes i maten.

Fitness mat- Ikke oppbevar ”nei-mat” hjemme… Ikke lur deg selv ved å handle inn godt til samboeren, barna, i tilfelle man får besøk etc.. Sjansen er stor for at man spiser selv når man er sugen på noe godt og bare vil synke ned i sofaen etter en lang arbeidsdag..

- Utsett sprekken. Når du blir virkelig fysen.. Gjør en avtale med deg selv om at du skal vente minst 15-20 min. før du spiser noe. Ofte så går suget ganske fort over..

- Ha sunn mat eller snacks bestandig tilgjengelig. Ty heller til det enn å spise søtsaker etc. Mandler, nøtter, frukt, grønnsaker osv er gode alternativer

- Spis noe sterkt i stedet for det du har lyst på. Det tar gjerne bort lysten på noe godt. Selleri eller agurk stenger dyppet i salsa eller sterk taco saus f. eks

- Puss tennene

- Finn på noe! Få tankene bort fra det du har lyst på. Gå en tur, stikk på trening, les en bok, vask koppene… Vær i aktivitet! Synker du ned i sofaen så får man i alle fall lyst til å snackse..

- Velg det minste av to onder.. Har du lyst på is, så finnes det is uten sukker eller lett-is, sukkerfrie drops, light-brus. I smågodt hylla finnes det ofte sukkerfrie gele-godterier, dietorelle etc.

- Spis litt mørk sjokolade 70 % kakao

Pia marlen JohnsenNår det gjelder sukkerfrie alternativer så er det greit å vite at sukkeralkoholer inneholder i utgangspunktet like mye kalorier som sukker, men bare 50% taes opp i tarmen. Tyggegummi og sukkerfrie drops inneholder sukkeralkoholer. Så husk at det er kalorier i disse !

-BESTEM deg for å kutte ut mest mulig sukker og kjappe karbohydrater. Etter en stund vil søtsuget gi seg.

-Man blir mer sugen når man er stressa, sliten, trøtt, lei seg etc. Det er lett å trøste-spise. Mange blir ”psykisk avhenigig” av sukker, fordi hjernen skiller ut serotonin ved inntak av slike matvarer.

-Belønn deg selv i slutten av uka med noe du gleder deg til enten å gjøre eller spise, om du klarer å spise bra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar