tirsdag 11. august 2009

pass på!

Sliter du med overvekt?

Av Marika Saralotta Lejon
Publisert 2009-07-28 06:00:00

Det finnes medikamenter du kan få resept på hos legen, hvis du er en av dem som sliter med overvekt.

Mange opplever en vektreduksjon på opptil 15 kg. Når de da slutter på medikamentet går de sakte men sikkert opp igjen. Det beste er derfor å endre livsstil. Dette er medikamenter som enkelt kan bestilles på nettet, og det er lurt å vite hva disse egentlig gjør med kroppen. Her er informasjon om Xenical og Reductil.

Xenical

Xenical er et middel mot overvekt. Xenical reduserer ikke appetitten, men hemmer mage/-tarmkanalens lipaseenzymer kraftig. Det hemmende enzymet kan ikke bryte ned kostens fett, og dermed passerer ca. 30% av måltidets fett rett gjennom tarmen uten å bli tatt opp.

Som alle andre medikamenter har Xenical bivirkninger, og de er ikke akkurat så hyggelige. De mest vanlige bivirkningene er: akutt eller økt trang til avføring, gassdannelse med tarmtømming, oljelignende eller fettrik avføring. Det vil si at dersom maten du spiser inneholder mye fett, vil du få hyppig avføring som er løs og oljeaktig, samt luftplager. Noen opplever også at de ikke har helt kontroll over avføringen når de har spist for mye fett, og kan oppleve at avføring av og til kommer ut samtidig med tarmluft. Dersom du spiser sunn mat hvor maksimalt 30% av energien kommer fra fett, blir fordøyelsesplagene små. En sjelden gang har man sett allergiske reaksjoner med Xenical. Oppleves kløende utslett, blemmer, pusteproblemer, oppkast eller uvelhet, må man slutte umiddelbart på kuren og oppsøke lege.

Xenical skiller ikke på fett!

Xenical fører til at kroppen tar opp mindre av de fettløselige vitaminene: vitamin A, vitamin D og vitamin E, og det bør tas tilskudd av disse vitaminene så lenge man bruker Xenical. Sammenslåtte data på effekt fra fem 2-års studier viser at 1 års behandling kombinert med kalorifattig diett førte til at 20% av pasientene reduserte sin vekt med 10% eller mer, i forhold til 8% i placebogruppen. Gjennomsnittlig forskjell i vekttap var 3,2 kg i forhold til placebo. Hos pasienter med diabetes type II ble det vist at 9% av pasientene responderte på Xenical (>10% av kroppsvekt), mens placebogruppen viste 4% respons. Gjennomsnittlig forskjell i vekttap hos aktiv behandlet gruppe i forhold til placebo er 2,1 kg hos diabetes II-pasienter. Vektnedgangen skjer gradvis.

Reductil

Virkestoffet i Reductil heter sibutramin. Reductil virker ved at den reduserer appetitten og fører til at du fortere føler deg mett. Du blir heller ikke fort sulten. Spiseatferden endres, og man spiser mindre og sjeldnere, samtidig som forbrenningen under vekktapet opprettholdes på et høyere nivå.

Man kan ikke garantere at Reductil virker på alle pasienter. I studier der en gruppe pasienter har fått Reductil, og en gruppe har fått placebo, var vekttapet ca 4,5 kg større i gruppen som fikk Reductil, enn hos dem som fikk placebo. Ca 60% av de pasientene som får Reductil vil gå ned i vekt. De fleste går ned minst 2 kilo første måned. Dersom vekttapet er mindre enn dette, bør legen som har foreskrevet medisinen vurdere å øke dosen. Vekttap i forbindelse med Reductil skjer nesten alltid i løpet av de første 6 månedene.

Det er enighet blant eksperter i Norge og internasjonalt om at medisiner for behandling av fedme kun bør foreskrives til pasienter som oppfyller visse kriterier. For at legen skal skrive ut medikamentet må personen ha BMI (Body Mass Index) over 30. Dette regnes som fedme, og innebærer betydelig økt risiko for mange sykdommer. Har man BMI over 27, men i tillegg har minst en risikofaktor for sykdom, eksempelvis diabetes, høyt blodtrykk, eller høyt kolesterol, kan man også få Reductil hos legen.

SlankingDe vanligst rapportere bivirkningene av Reductil er: munntørrhet, forstoppelse og søvnproblemer. Andre bivirkninger som kan oppstå er hodepine, økt svettetendens, høyere blodtrykk og raskere puls. Disse bivirkningene er vanligvis milde og fører ikke til at man trenger å slutte med medisinen.

Selv om legene har mange medikamenter mot både det ene og det andre, anbefales det å gå ned i vekt på en sunn og naturlig måte. Det kan du gjøre ved å endre livsstil. Da kan du bevare matchvekten hele livet. Likevel er slike medikamenter nødvendig for mange som har problemer med overvekt, og disse pillene kan gjøre underverker for dem som lider av farlig fedme. Selv om man startet på en slik kur, må man også gjøre sitt ytterste for å endre livsstil og kosthold. Det kan ta lang tid, men det er mulig! Det er et faktum at dette er preparater for dem som lider av helsefarlig overvekt, og etter endt kur vil kroppen gå tilbake til sin normale måte å lagre fett på.

Referanser: lommelegen.no




Denne fant jeg på iform.no. Jeg vil heller anbefale de mennesker som tenker på dette og se hva som står på pakningsvedlegget, der står det at pillene skal brukes i sammenheng med sunt kosthold og trening. Vil heller anbefale dette enn alle de mulige bivirkningene som man kan få i tillegg her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar